Letterlicht: leerlingen met dyslexie werken met meer plezier en leerkracht krijgt meer informatie

Auteur:  Guusje Bos Datum:  15 maart, 2021

Sinds januari 2021 maken onze behandelaren, die kinderen met ernstige, enkelvoudige dyslexie behandelen, gebruik van Letterlicht. Met dit online programma - dat tijdens behandelingen en thuis wordt gebruikt - kunnen kinderen op maat worden geholpen.

Wat horen ze terug van kinderen, ouders en leerkrachten? Letterlicht is een online behandelprogramma en methode in één. Je kunt alles aanpassen op het niveau van het kind en er zit veel uitleg in voor ouders en leerkrachten. Samen met een aantal behandelaren maakte ik de balans op tot nu toe: wat zijn hun ervaringen?

Wat vinden leerlingen van Letterlicht?

Wat de behandelaren merken is dat de kinderen de oefeningen snel begrijpen door de duidelijke uitleg. Daarnaast zijn de kinderen al snel handig in het werken met het online programma. Het programma spreekt kinderen visueel aan en nodigt uit om te gaan oefenen. Kinderen werken met plezier online.

Lieke van Enckevort, behandelaar dyslexie - orthopedagoog

"De kinderen vinden het spelletje Dizzy erg leuk en vinden het leuk om een stempel te verdienen als beloning voor al het oefenen."

Lieke van Enckevort, behandelaar dyslexie - orthopedagoog

Het spelletje wordt ook regelmatig thuis gedaan met broertjes, zusjes en ouders.

Sommige leerlingen die tussentijds over zijn gegaan van het oude online oefenprogramma (Pelle Helpt) naar Letterlicht moesten hier wel even aan wennen. Voor de competitieve leerlingen word er nu op een andere manier doelen gesteld wat betreft nauwkeurig en vlot lezen. Oudere kinderen vinden Letterlicht meer bij hun leeftijd passen, ze geven aan het minder kinderachtig te vinden dan het eerder gebruikte online programma. De reacties zijn over het algemeen positief.

De kinderen vinden het daarnaast fijn dat ze kunnen zien welke onderdelen van het huiswerk al klaar zijn en wat ze nog moeten doen. Sommige kinderen geven aan het oefenen in Letterlicht het leukste gedeelte van de behandeling te vinden.

Hoe ervaren ouders de online omgeving?

De extra informatie en video’s voor ouders in Letterlicht zijn een groot pluspunt.

Alice van der Horst, behandelaar dyslexie - orthopedagoog

"Door middel van de instructiefilmpjes kunnen ouders gemakkelijk met hun kind thuis aan de slag met het programma."

Alice van der Horst, behandelaar dyslexie - orthopedagoog

Ouders geven aan dat ze Letterlicht een leuk en duidelijk programma vinden. Zij kunnen gemakkelijk een reactie geven of een vraag stellen in het digitale logboek. Voor ouders is het programma prettig in gebruik.

Wat horen jullie terug van de leerkrachten?

Over het algemeen zijn de leerkrachten en intern begeleiders enthousiast en vinden ze het een duidelijk en visueel aantrekkelijk programma. Ze vinden de uitgebreide logboeken ook erg fijn.

Daniëlle Driessen, behandelaar dyslexie - orthopedagoog

"Leerkrachten die zijn overgegaan vanuit Pelle Helpt geven aan fan te zijn van het digitale logboek. Ze vinden het een duidelijk en visueel stimulerend programma."

Daniëlle Driessen, behandelaar dyslexie - orthopedagoog

Wel is het voor leerkrachten nog even wennen dat ze er nu zelf aan moet denken om naar Letterlicht te gaan om het logboek te bekijken in plaats van dat ze deze direct via de mail ontvangen.

Hoe ervaren jullie als behandelaar het werken met Letterlicht?

Het programma is visueel aantrekkelijk waardoor het voor iedereen fijn is om mee te werken.

Maud Keizers, behandelaar dyslexie - orthopedagoog

"Letterlicht is een fijn en leuk programma om de begeleiding echt op maat aan te bieden voor de leerlingen."

Maud Keizers, behandelaar dyslexie - orthopedagoog

Alle benodigdheden voor een effectieve behandeling zitten in Letterlicht: een digitale handleiding, duidelijke steunkaarten voor spelling én lezen waarvan je de naam van de spellingscategorie kunt aanpassen naar de spellingsmethode van de school en een digitaal logboek voor ouders en school. Zelfs in tijden van Corona kan de dyslexiebehandeling online doorgaan.

Shanice van Kempen, behandelaar dyslexie - orthopedagoog

"Ik vind het fijn dat je de moeilijkheidsgraad van de woorden aan kan passen aan het niveau van het kind."

Shanice van Kempen, behandelaar dyslexie - orthopedagoog

Het vraagt van de behandelaar wel wat meer in de voorbereiding: ze moeten vooraf nadenken welke lessen opgezet moeten worden maar kunnen dit tijdens de sessie wel nog aanpassen als ze merken dat het niveau anders is en andere lessen nodig zijn.

"Behandelingen zijn makkelijk klaar te zetten, je kunt goed overzicht houden qua aantal behandelingen en het is heel fijn dat de steunkaarten digitaal erbij te zetten zijn."

Iris Vervuurt, behandelaar dyslexie - orthopedagoog

Prettig om in een omgeving gelijk te kunnen zien waar je met welk kind bent gebleven en wat ze hebben geoefend. Ik vind het logboek een enorm pluspunt aan Letterlicht, het is duidelijk en overzichtelijk en makkelijk op te stellen.

 

Meer weten over Letterlicht?