Maartje Postma’s reis als Jonge Kind adviseur bij BCO is een verhaal van groei en ontwikkeling, van haarzelf maar zeker ook van de vele professionals waarmee ze heeft samengewerkt. Haar verhaal begint in augustus 2019, toen een online vacature haar aandacht trok. Met een achtergrond als leerkracht, vervangend docent bij de Pabo en extern stagebegeleider, vond Maartje in de rol van jonge kind adviseur bij BCO een uitdagende plek waar haar diverse ervaringen samenkwamen.
Hoe ziet je loopbaan er tot nu toe uit?
Vanuit de Pabo ben ik direct aan de slag gegaan als leerkracht. In de 19 jaren die ik les heb gegeven, werkte ik met de jongste kinderen, van groep 1 tot 3, en richtte ik me met name op groep 3. Ik zag de noodzaak om tegemoet te komen aan de behoeften van kinderen in deze cruciale fase van hun onderwijs. Mijn passie voor de ontwikkeling van het jonge kind vormde de basis voor mijn benadering van het onderwijs en de ontwikkeling van kinderen en professionals.
Hoe zien je werkzaamheden er bij BCO uit?
Mijn werkzaamheden bij BCO zijn veelzijdig. Sinds half april 2024 ben ik interim KT-lid (kwaliteitsteam) van groep 1-3 op de Wouter in America. Daarnaast heb ik een school begeleid bij het implementatie- en borgingstraject voor de methodiek ‘Zin in lezen’ en verzorg ik inspiratiesessies voor een stichting in een werkcafé voor groep 3-4 in Venray, waar het spel centraal staat. Ook begeleid ik meerdere trajecten rondom betekenisvol aanbod, de doorgaande lijn peuter-kleuter en (na)scholingen Startblokken en VVE voor leerkrachten.
Mijn benadering is er een van begeleiding, niet van voorschrijven. Ik geloof in het kijken naar de unieke beginsituatie van elke school en professional, en het aanbieden van ondersteuning die past bij hun specifieke behoeften. Mijn vermogen om te beoordelen wat nodig is voor de volgende stap in iemands ontwikkeling, is een verrijking voor mijn rol als adviseur.
Werk je ook samen met collega’s?
Jazeker, op dit moment werk ik aan een project op een Daltonschool in opleiding, waar we zijn gestart met een traject ‘Leren anders organiseren’. Samen met mijn collega Petra van den Bosch en een externe adviseur, bieden we begeleiding op maat, waarbij het traject voor de school als één geheel wordt ervaren: de Daltonprincipes en het unitonderwijs zijn aanvullend en versterken elkaar. Ik richt me op de onderbouw, tot groep 5, terwijl Petra de oudere groepen voor haar rekening neemt. De externe adviseur verzorgt de Daltonopleiding. Het is een praktische manier om onderwijs anders te organiseren en ik ben enthousiast over wat we samen kunnen bereiken.
Welke ontwikkelmogelijkheden heb je bij BCO gekregen?
BCO heeft mij de ruimte gegeven voor persoonlijke ontwikkeling, iets wat ik zeer waardeer. De organisatie vertrouwt op mijn deskundigheid en biedt de vrijheid om te leren door te doen. Mijn verhaal bij BCO is er een van continue ontwikkeling en het grijpen van kansen. Ik heb de incompany SIOO-opleiding ‘Adviseren in verandering’ gevolgd en waardeer de mogelijkheden die BCO biedt voor eigen initiatieven en professionele groei. Mijn ervaringen bij BCO hebben mij geholpen om een brug te slaan tussen de kinderopvang en het basisonderwijs, en om de doorgaande lijn voor kinderen van 0 tot 7 jaar te versterken.
Wat geeft je energie in je werk?
Het leukste aan mijn werk bij BCO is de interactie met een breed scala aan mensen: van mijn collega’s tot professionals op de werkvloer. Het geeft mij energie om te zien hoe zij door de ogen van kinderen kijken en hun pedagogische en didactische vaardigheden inzetten voor de ontwikkeling van het kind. Het is de groei van deze mensen en hun vermogen om een verschil te maken in het leven van kinderen dat mij drijft en voldoening geeft.
De passie voor kinderopvang en onderwijs is wat mij en mijn collega’s bindt. Het is niet nodig elkaar te overtuigen; we delen dezelfde visie en hebben mooie inhoudelijke gesprekken die bijdragen aan onze professionele groei. Voor mij is de theorie koppelen aan de praktijk een fascinerend aspect van mijn werk, waarbij ik steeds nieuwe inzichten opdoe.
“De passie voor kinderopvang en onderwijs bindt ons. We delen dezelfde visie en hebben diepgaande gesprekken die bijdragen aan onze professionele groei.”
Wat zou je graag anders willen zien?
Ik zou graag nog meer samenwerking tussen verschillende inhoudelijke teams binnen BCO zien. Ik geloof in de kracht van gezamenlijke projecten en de rijkdom aan kennis en ervaring die dit kan brengen.
Wat vind je van BCO als werkgever?
Als werkgever beschouw ik BCO als open, meedenkend en stimulerend, met een verwachting van kwaliteit. De cultuur binnen BCO ervaar ik als laagdrempelig en hartelijk. Het is een organisatie waar met passie wordt gewerkt en waar altijd wordt gedacht in kansen en mogelijkheden.
Wat wil je toekomstige adviseurs meegeven?
Voor toekomstige adviseurs heb ik een duidelijke boodschap: je bent welkom bij BCO. Mijn verhaal is een getuigenis van de dynamische en ondersteunende omgeving die BCO biedt, waar iedere adviseur de kans krijgt om te groeien en een positieve impact te maken in de opvang, het onderwijs en daarbuiten.