Daphne Goossen als Jonge kind adviseur

Auteur:  Lisanne Jacobs Datum:  3 februari, 2025

Daphne Goossen werkt sinds 1 januari 2023 bij BCO. Hoe bevalt het werken bij een onderwijsadviesbureau als jonge kind adviseur?

Hoe ben je bij BCO terecht gekomen?

Met 20 jaar ervaring in het onderwijs, waarvan 5 jaar als leerkracht en 15 jaar als intern begeleider en teamleider, was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Mijn collega Monique la Grouw, met wie ik eerder samenwerkte, maakte me enthousiast voor een functie als adviseur bij BCO. Toen er een passende vacature online kwam, solliciteerde ik direct. Na enkele gesprekken wist ik dat dit de juiste keuze was en heb ik de stap gezet. De overgang van onderwijs naar een commerciële omgeving was even wennen, maar ik kreeg de tijd en ruimte om mijn rol te ontdekken. Dit is de vervolgstap in mijn carrière waar ik naar op zoek was.

Wat houdt de functie als adviseur bij BCO in?

Ik maak deel uit van team Jonge kind, waar ik diverse werkzaamheden uitvoer in de voor- en vroegschool. Dit omvat onder andere opdrachten vanuit gemeenten, vooral gericht op VVE. Mijn werkzaamheden zijn zeer divers en gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van (jonge) kinderen. Dit kan variëren van het geven van tools aan leerkrachten voor rekenonderwijs tot het verbeteren van de samenwerking tussen voor- en vroegschool. Mijn werkweek is daardoor afwisselend, zowel op inhoud als locatie; de ene dag ben ik in Kerkrade, de volgende dag in Oosterhout, en soms werk ik thuis om voor te bereiden of (online) contact te houden met klanten en collega’s. Die variatie houdt het werk dynamisch en interessant. Geen enkele week is hetzelfde!

Wat zijn de leuke dingen aan je werk?

Bij BCO krijg je de kans om op zoek te gaan naar opdrachten die het beste bij je passen. Momenteel heb ik meerdere opdrachten die gericht zijn op de versterking van de samenwerking tussen de voorschool met de vroegschool. Dit doe ik vanuit het inspectiekader dat gericht is op VVE. Het begeleiden van dit proces vind ik zeer waardevol. Daarnaast vind ik het coachen van individuele leerkrachten en pedagogisch professionals inspirerend: het is motiverend om met professionals in gesprek te gaan en hen aan het denken te zetten. Het mooiste is om terug te horen dat ze daadwerkelijk iets met mijn adviezen hebben gedaan. Die interactie en het zien groeien van hun ontwikkeling geeft me veel voldoening.

Kun je een voorbeeld geven van een project waar je trots op bent?

Een project waar ik trots op ben, is een rekentraject op een school in Brabant. Bij BCO richten we ons tijdens intakegesprekken op de volledige context om de juiste verandervraag boven tafel te krijgen. De feedback op de offerte was motiverend “Je hebt onze school en het vraagstuk goed beschreven.” Op deze school ben ik aan de slag gegaan met het verhogen van het 1S niveau op rekenen. Binnen dit verandertraject hebben we ingezet op rijke rekenvragen, het geven van effectieve feedback op een rekenles en de doorgaande lijn mbt automatiseren. Het team daar is energiek en betrokken, wat mij ook weer energie geeft. De vooraf opgestelde opbrengsten zijn behaald; op dit moment zitten we in de tweede fase.

Heb je veel vrijheid in je werk?

Ja, ik heb veel vrijheid in mijn werk, wat ik als groot voordeel beschouw. Ik kan mijn agenda flexibel indelen en zelf bepalen wanneer ik welke taken uitvoer. Als ik bijvoorbeeld afspraken heb op de school van mijn kinderen, kan ik mijn werk daaromheen plannen. Het is mogelijk om overal en op elk gewenst moment te werken.

Wordt er, volgens jou, genoeg gedaan aan teambuilding en ontmoeting met collega’s?

Zeker! Bij BCO hebben we elke maand een BCO-dag: een dag waarop alle collega’s samenkomen op kantoor. We sluiten deze dagen af met een happy hour. Ik vind dat het ook belangrijk om zelf initiatief te nemen en contact te zoeken. Zo ben ik een keer op een zondag met een aantal collega’s gaan tennissen, waarna we bij een collega thuis hebben geluncht. Dergelijke activiteiten organiseer je zelf en ik vind niet dat dit alleen vanuit BCO moet komen. Met ons team gaan we ook één of twee keer per jaar uit eten en hebben jaarlijks een teamdag. Het is dus ook aan ons om die verbinding te creëren.

Daphne Goossen, Jonge kind adviseur bij BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning

"De cultuur bij BCO is inspirerend, iedereen staat voor elkaar klaar. Daarnaast zijn we innovatief en staat ontwikkeling centraal. Iedereen krijgt de ruimte om op zijn of haar eigen manier keuzes daarin te maken."

Daphne Goossen, Jonge kind adviseur bij BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning

Hoe zou je de BCO-cultuur omschrijven?

De cultuur bij BCO is inspirerend, iedereen staat voor elkaar klaar. Daarnaast zijn we innovatief en staat ontwikkeling centraal. Iedereen krijgt de ruimte om op zijn of haar eigen manier keuzes daarin te maken, passend bij de koers van BCO en de behoeften van klanten. BCO is een zorgvuldige werkgever die ervoor zorgt dat alles goed geregeld is en echt oog heeft voor de medewerkers. Dit zorgt ervoor dat je je gezien en gewaardeerd voelt, wat het werken hier erg prettig maakt.

Wat zou je toekomstige collega’s willen meegeven over werken bij BCO?

Volg je ambitie. Als je je onderwijskennis wilt inzetten om anderen te helpen, grijp die kans. BCO biedt de ruimte en mogelijkheden om dit te realiseren.