Het verhaal van adviseur Kelly Theunissen

Auteur:  Lisanne Jacobs Datum:  10 oktober, 2023

Na een loopbaan als lerares op de basisschool en locatiemanager in de kinderopvang heeft Kelly Theunissen in 2021 de overstap gemaakt naar adviseur bij BCO. Hoe heeft zij de afgelopen 2 jaar bij ons ervaren?

Hoe ben je bij BCO terecht gekomen?

Ik was al een tijd naar vacatures aan het kijken, toen de vacature van BCO ineens voorbijkwam op Indeed. Bij het lezen van de vacature dacht ik meteen: ‘dit is ‘m, dit ben ik!’. Ik ben meteen gaan schrijven en mocht al snel op gesprek komen.

Vóór BCO heb ik 11 jaar in het onderwijs gewerkt, met name bij de kleuters en in groep 3. Terwijl ik in het onderwijs werkte heb ik onderwijswetenschappen gestudeerd en ben na de opleiding in de kinderopvang gestart als locatiemanager. Hier had ik een peuteropvang, BSO en een kinderdagverblijf onder mijn hoede. Na een tijd merkte ik dat ik klaar was voor een nieuwe uitdaging: ik wilde professionals inspireren in plaats van delegeren. De vacature van BCO kwam precies op het juiste moment voorbij. Het sollicitatieproces verliep vlot, de gesprekken waren heel prettig en bevestigden alleen maar mijn gevoel: hier wil ik werken! Vanaf moment 1 hadden ze vertrouwen in mij. Ook al had ik niet alle competenties, ze zagen de potentie in mij, dat ik het wel kon leren en ontwikkelen. En dat is nu nog steeds het geval: bij BCO hebben ze vertrouwen in de medewerkers en zien hun potentie.

Beschrijf je functie als adviseur bij BCO

Ik werk mét en vóór professionals die werken met kinderen van 0-7 jaar. Ik help professionals om zichzelf en de kinderen te ontwikkelen. Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Zo geef ik geregeld trainingen, zoals Speelplezier en KIJK!, begeleid ik professionals in hun groep en verzorg ik bijeenkomsten passend bij de vraag van de klant. Deze vragen kunnen heel praktisch zijn, zoals het samen voorbereiden van thema’s, maar het kan ook een grotere vraag zijn en bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan beredeneerd aanbod of een rijke speel-leeromgeving. Daarnaast voer ik, in opdracht van gemeentes, audits uit in de voor- en vroegschool. Ik kom dan op een locatie kijken vanuit het VVE-inspectiekader. Ik bekijk hoe het ervoor staat met de kwaliteit van VVE: wat de professionals vooral kunnen borgen en waar kansen liggen. In mijn werkzaamheden lopen de begrippen kwaliteit en vernieuwing als een rode draad. Door dingen vaak net even anders of bewuster te doen, ontstaat er een vernieuwing in inzichten en aanbod waardoor de kwaliteit van het aanbod vaak net even wat steviger komt te staan. Ik vind vooral de combinatie van dit alles heel fijn.

Margot Wouterse, grondlegger en ontwikkelaar van de Speelpleziermethodiek heeft in augustus 2023 Speelplezier overgedragen aan BCO. Deze overdracht hebben we feestelijk gevierd, zie de foto hieronder van de Speelpleziertrainers samen met Margot Wouterse (derde van rechts).

Hoe ziet je werkweek eruit?

Elke week en elke dag is anders. Er zijn weken dat ik het rustig heb, maar ook weken dat het druk is. Van tevoren maak ik altijd een planning, dat moet ook wel vanwege de reistijd die je hebt en de afwisseling in werkzaamheden en klanten. De vrijheid die je daarin hebt bij BCO vind ik heel prettig. Ik heb thuis twee jonge kinderen en wanneer ik een rustigere week heb kan ik bijvoorbeeld uithelpen op school. In de weken dat het drukker is maak ik meer uren waardoor ik dit weer compenseer. Ik ben iemand die graag dingen zelf wil plannen en zelf de controle wil hebben. Dus dit werkt voor mij heel fijn zo.

Waar haal je de meeste voldoening uit in je werk? Wat geeft je energie?

Het inspireren van professionals vind ik echt het mooiste aan mijn werk. Dat je de professionals ziet groeien, en het effect dat dit heeft op de kinderen, daar haal ik echt energie uit. Wanneer ik trainingen geef aan professionals probeer ik ook altijd met een realistische blik te kijken, met de focus op praktische en haalbare begeleiding. Het is het traject van de professional, dus ik vraag altijd in te brengen waar diegene tegenaan loopt en probeer met regelmaat even in te checken. Ik zou het zonde vinden als ik na een training of begeleiding de deur uit loop en de cursist denkt er niets mee te kunnen in zijn of haar eigen praktijk.

 

Kelly Theunissen, adviseur bij BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning

"Het inspireren van professionals vind ik echt het mooiste aan mijn werk. Dat je de professionals ziet groeien, en het effect dat dit heeft op de kinderen, daar haal ik energie uit."

Kelly Theunissen, adviseur bij BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning

Hoe ervaar je de BCO-cultuur?

Ik ervaar de BCO-cultuur als open en laagdrempelig. Iedereen is benaderbaar, er wordt altijd tijd gemaakt om elkaar te helpen. Er is aandacht voor de gezellige sfeer, maar ook de professionele cultuur, dit is mooi in balans. Zo heeft in ons team iedereen een professionele rol om de overlegstructuur soepel te laten verlopen, een van deze rollen is ook gericht op het sociale aspect binnen het team. De medewerkersdag is aan het einde van elk schooljaar, dan komen we met de hele organisatie bijeen voor een leuke dag met zijn allen.

Wat moeten toekomstige adviseurs weten?

Wat ik zelf een grote overstap vond was het uren schrijven, dit kan in het begin soms echt wel een gepuzzel zijn. Gelukkig word je hierin wel goed begeleid. Daarnaast vind ik het een voordeel dat ik als adviseur ook de praktijkervaring in mijn rugzak heb. Hierdoor kan ik gemakkelijker aansluiten bij de klant. Ik kan maatwerk leveren, niet alleen op inhoud, maar ook in de benadering.