Digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid in het primair en voortgezet onderwijs

Scholen spelen een cruciale rol in het digitaal vaardig maken van leerlingen. Een integrale aanpak is nodig om digitale geletterdheid op maat te implementeren in zowel het primair als het voortgezet onderwijs. Dit vereist een duidelijke visie op wat leerlingen moeten leren en hoe dit duurzaam in het curriculum geïntegreerd kan worden. Met een doorgaande lijn en gerichte professionalisering van teamleden, zorg je ervoor dat digitale geletterdheid een structurele en blijvende plek krijgt binnen de school. We werken vraaggericht en sluiten aan bij de situatie op jouw school.

We kunnen je ondersteunen bij:

Visievorming

Het vormen van een visie op digitale geletterdheid.

Een visie op digitale geletterdheid ontwikkel je samen, zodat deze breed gedragen wordt binnen de school. Tijdens dit proces is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de digitale vaardigheden van leerlingen, maar ook naar de rol die de school zelf wil innemen in een steeds digitaler wordende samenleving. Wat zijn de specifieke ambities van de school op dit gebied? Hoe kan digitale geletterdheid bijdragen aan de pedagogische doelen en de leeromgeving? Samen met het team werken we aan een visie die past bij de kernwaarden, cultuur en de doelen van de school, en die zowel leerlingen als het team verder brengt.

Planvorming

Van idee naar uitvoering: begeleiding bij planvorming.

Een duurzaam plan vraagt om een doordachte aanpak. We ondersteunen scholen bij het opstellen van begeleidingsplannen en borgingsdocumenten en bieden procesbegeleiding om stappen richting concrete resultaten te zetten. Een integrale aanpak voor de implementatie van digitale geletterdheid is hierbij essentieel. Vanuit een gezamenlijke analyse van de behoeften en mogelijkheden begeleiden we het hele traject, zodat de plannen aansluiten bij de visie en doelen van de school.

 

Verdieping Digitale geletterdheid

Workshops voor medewerkers & leerlingen

Praktische workshops die aansluiten op de praktijk.

Onze workshops, voor zowel medewerkers als leerlingen, zijn gericht op het toepassen van digitale vaardigheden in het dagelijkse onderwijs. Of het nu gaat om programmeren, een integrale aanpak, veilig internetgebruik of mediawijsheid; we stemmen elke workshop af op het kennisniveau en de doelstellingen van de deelnemers.

Workshop AI

AI inzetten voor efficiëntere leerkrachten/docenten en lerende leerlingen.

Kunstmatige intelligentie biedt voor het onderwijs niet alleen kansen, maar ook uitdagingen. Onze workshops helpen leerkrachten/docenten om AI efficiënt in te zetten, bijvoorbeeld door het automatiseren van taken en het personaliseren van leerprocessen. Bij leerlingen richten we ons vooral op het leren begrijpen en het toepassen van AI. Hoe gebruik je AI op een verantwoorde manier en hoe kan dit je helpen je eigen leerprocessen te verrijken? Zo leren ze AI niet alleen te gebruiken, maar juist ook om er zelf van te leren.

Workshop Mediawijsheid en gedragsgrenzen

Bewustwording en grenzen stellen in de digitale wereld.

Kinderen en jongeren bewegen zich vrij in de digitale wereld, maar weten niet altijd welke gedragsregels daar gelden. We bieden workshops over mediawijsheid en het stellen van grenzen bij ongewenst gedrag. Door realistische scenario’s en praktische handvatten helpen we leerlingen en docenten bewuster om te gaan met online gedrag en privacy.

Ouderavond

Betrokkenheid van ouders vergroten in de digitale opvoeding.

Ouders spelen een belangrijke rol in de digitale ontwikkeling van hun kinderen. Tijdens ouderavonden geven we inzicht in de digitale leefwereld van jongeren en gaan we in gesprek over kansen en risico’s. Ouders krijgen praktische tips om hun kinderen te begeleiden en ondersteunen in een steeds digitalere samenleving.

Coaching op maat

Individuele begeleiding voor gerichte ontwikkeling.

Iedere leerkracht heeft eigen leerbehoeften en ontwikkeldoelen. Onze coaching op maat biedt individuele ondersteuning aan leraren/docenten en leidinggevenden die hun digitale vaardigheden willen versterken of hun rol in digitale geletterdheid willen ontwikkelen. Zo dragen we bij aan duurzame persoonlijke groei binnen de school.

Aan de slag met digitale geletterdheid op jouw school?

Wil je als leerkracht/docent of directie effectief aan de slag gaan met digitalisering of digitale geletterdheid op jouw school? Wil je dit écht onderdeel maken van je onderwijsaanbod? Neem dan contact op met Monique, zij denkt graag met je mee!