Meertaligheid en taalzwakte in de kinderopvang en het onderwijs

Effectief taalonderwijs voor meertalige NT2-leerlingen en taalzwakke NT1-leerlingen vraagt om maatwerk. Samen met kinderopvangcentra, scholen en gemeenten creëren wij een inclusieve en taalrijke leeromgeving voor ieder kind.

Met op maat gemaakte visie- en beleidstrajecten, projectmanagement, scholing en coaching bouwen we samen met kinderopvangcentra, scholen en gemeenten aan sterk en toekomstgericht taalonderwijs dat afgestemd is op de doelgroep.

We kunnen je ondersteunen bij:

Visievorming en beleid

Wij bieden ondersteuning bij het vormen en schrijven van visie en beleid als een taalzwakke schoolpopulatie hierom vraagt. Samen schrijven we beleid dat aansluit bij de behoeften van jouw organisatie. 

Projectmanagement

We ondersteunen bij het organiseren en stimuleren van de samenwerking tussen kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en gemeenten. Met als doel: een samenhangend beleid ontwikkelen dat meertaligheid bevordert en ondersteunend werkt voor taalzwakke leerlingen. We benutten hierbij in samenhang de kennis van de doelgroepen, het vakgebied en de onderwijs- en ondersteuningssystemen. We faciliteren de samenwerking in doorgaande lijnen tussen KO-PO-VO-MBO en werken in een netwerk samen aan onderwerpen als NT1 en NT2 onderwijs. We denken graag met je mee over de ontwikkeling van een strategisch beleidsplan, van visieontwikkeling tot de integratie hiervan.

Scholingen en workshops

Pedagogisch professionals en leerkrachten in de onderbouw

Deze scholingen en workshops richten zich op het versterken van kennis en vaardigheden rondom meertaligheid in een doorgaande lijn bij jonge kinderen. We behandelen thema’s zoals taalontwikkeling in een meertalige omgeving, het creëren van een inclusieve leeromgeving, het inzetten van spel en activiteiten voor taalverwerving en communicatie met ouders. Deelnemers leren meertaligheid als kracht te benutten. Daarnaast verkennen we welke doorgaande lijn van belang is in het aanbod en faciliteren we het samenwerken binnen deze doorgaande lijn. De inhoud is praktisch, interactief en afgestemd op de behoeften van het team.

Pedagogisch coaches

In de scholing voor pedagogisch coaches zoomen we in op de ondersteunde rol die zij hebben op de werkvloer. We bieden begeleiding bij het ontwikkelen en implementeren van onderliggend beleid rondom meertaligheid en taalzwakte.

Leerkrachten in de midden- en bovenbouw

In de midden- en bovenbouw van het primair onderwijs bieden we begeleiding die leerkrachten helpt effectief om te gaan met meertaligheid en taalzwakte, door de taalvaardigheden van leerlingen als kracht te benutten en een inclusieve leeromgeving te creëren. Leerkrachten leren over tweede taalverwerving, differentiatie in taalonderwijs en het integreren van meertalige elementen in lessen. De nadruk ligt op het stimuleren van zowel de moedertaal als het Nederlands, om de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van meertalige leerlingen te bevorderen.

Coaching on the job

Individuele begeleiding voor gerichte ontwikkeling.

Coaching on the job biedt pedagogisch professionals en leerkrachten directe ondersteuning in hun eigen werkomgeving bij het omgaan met meertaligheid en taalzwakte. De focus ligt op het herkennen van kansen om meertaligheid te stimuleren, effectief om te gaan met taalzwakke leerlingen, effectieve communicatie met kinderen en ouders en het integreren van meertalige activiteiten in de dagelijkse praktijk. De coach observeert, geeft feedback en biedt concrete handvatten om praktisch met meertaligheid en taalzwakte aan de slag te gaan, waardoor een inclusieve en taalrijke omgeving wordt gecreëerd.

Aan de slag met meertaligheid en taalzwakte op jouw school?

Neem voor vragen over meertaligheid en taalzwakte in de kinderopvang en onderbouw contact op met Anke van Well. Met vragen rondom po, vo en projectmanagement kun je contact opnemen met Mat Custers.